Blog 'Klein leed'
Coaching
Auteur: Laurens Schrijvers van Zenden

Klein leed, waar je wel kapot van kunt gaan

Het is niet mijn gewoonte om op een casus in te gaan als die nog heel vers is. Ik maak een uitzondering omdat ik er een treurig patroon in herken.

 

In mijn praktijk meldde zich zeer recent een vrouw die ik vaag kende van een andere ontmoeting. Laten we haar Anna noemen. Mooie vrouw, tegen de zestig of daar al iets overheen, kaarsrecht, goedgekleed. Altijd zware banen gehad, met plezier gewerkt, getrouwd geweest, nu alleenstaand. Beide kinderen getrouwd, goed terecht gekomen, in het buitenland. Ze wilde heel graag een aantal coaching gesprekken met me voeren.

Steek van wal, nodigde ik haar uit.

 

Wel, vertelde ze, het gaat om de relatie met mijn moeder. Zij heeft zorg nodig en ik ben, kun je wel zeggen, haar enige mantelzorger. Al een paar jaar doe ik dat, met plezier hoor, maar de laatste tijd wordt het me soms teveel en ik weet werkelijk niet hoe ik hier verandering in kan brengen. Eerlijk gezegd schaam ik me een beetje dat ik hierover kom klagen. Tegenover mijn moeder (ze weet niet dat ik hier ben), tegenover mijn omgeving (waar ik te boek sta als zeer krachtig mens) en zeker ook tegenover mezelf: de wereld staat op meerdere plaatsen in brand, we zien afschuwelijk leed voorbij komen en dan kom ik ook nog eens aan met mijn kleine leed!…

 

Bij dit laatste kom ik extra overeind. Dit is zo’n herkenbaar en treurig patroon: mensen die zich enorm inzetten voor anderen, zichzelf wegcijferen, over grenzen gaan, geen oplossing zien en zich dan schamen om anderen te vertellen dat ze het even niet meer zien zitten. Even ja, want morgen herpakken ze zich wel, de gedachte wegschuivend dat ze er zelf langzaam kapot van zullen gaan…

 

Veel mantelzorgers dreigen in zo’n situatie terecht te komen. Misschien herken je er zelf wel in en voel je de drang ook eens een gesprek te voeren. Zie Support bij verandering – Trail of Life en bel me: 06-11199841.

 

Ik neem mij voor in een aantal blogs dieper in te gaan op de casus van Anna. Je kunt dat volgen via Coaching Archieven – Trail of Life.

 

Image by Freepik

Over Trail of Life

Trail Of Life ondersteunt je bij het uitstippelen van je route voor Veranderen als voor Interactie en Beïnvloeding. Wil je meer van en over ons weten, neem dan contact op voor de mogelijkheden van 1-op1-, small group- en groepstrainingen.
Je kunt ook direct bellen naar Laurens: 06-1119841.

Heel veel veranderingen in ons leven, zowel klein als groot, bereiken we door eigen inspanning.

Trail Of Life ondersteunt je in jouw concrete stap naar verandering. We hebben diverse trainingen ontwikkeld die je hierbij kunnen helpen.

Bekijk de trainingen