Referenties

Wat anderen zeggen over Trail of life.

In het jaar voor de coronaperiode organiseerde ik samen met een oud-collega de Wending Sessies. Dat waren korte trainingen van tweemaal 2,5 uur voor kleine groepen, maximaal vier deelnemers, die wilden reflecteren op een belangrijke wending in hun leven. Welke wending in je leven dient zich aan?
 • Hoe omarm je het toeval in je leven als bron van verandering?
 • Wat zijn, afgezet tegen de interactie theorie van F. Cuvelier, je sterke en minder sterke kanten? Hoe werken die door in jouw omgang met verandering?
 • En hoe kun je met deze inzichten een succes maken van de wending die zich aandient?

De feedback die we van deelnemers kregen was ronduit positief, zie hieronder. Er werd ook veel waardering uitgesproken voor het zeer gevarieerde deelnemersveld, dat het principe van “Ook leren van elkaar” extra betekenis gaf. Dat gold zeker voor één bijzondere sessie waaraan met ondersteuning van twee doven-tolken werd deelgenomen door auditief gehandicapten.

De Wending sessies hebben ook geleid tot vervolgvragen in de vorm van individuele coaching. Al met al stimuleerde het me om na de coronaperiode op dit pad verder te gaan en Trail of Life op te richten. Met op verandering gerichte trainingen en coaching laat ik anderen nu via Trail of Life graag profiteren van alle opgedane kennis en ervaring.

Referenties

Sebastiaan - Rorije
Sebastiaan Rorije
Bouwondernemer en golfleraar

Ik sta in mijn leven opnieuw voor een grote verandering: van de bouw naar de professionele golfwereld. Laurens gaf me al een positieve reactie. Als het onverhoopt tegenzit zal ik niet aarzelen weer met hem contact op te nemen. Niet alleen om zijn wijze adviezen, maar vooral voor de rust die hij weet over te brengen.

Richard Bouwmeester
Richard Bouwmeester
Gedragswetenschapper

Ik heb drs Laurens Schrijvers van Zenden drie jaar geleden leren kennen als consultant bij de Wendingsessies. Dat waren succesvolle korte bijeenkomsten voor kleine groepjes van mensen, die op zoek waren naar een krachtige impuls voor een sluimerende veranderingswens in hun leven. Ik heb er veel aan gehad en er is zelfs een vruchtbare samenwerking uit voortgekomen.

Referentie Bianca van Grondelle
Bianca van Grondelle
Managing Director Van der Houwen Recruitment

Al meer dan 12 jaar is Laurens bij onze organisatie ‘kind aan huis’. Een grappige woordspeling in deze, gezien de hoge leeftijd van Laurens (die absoluut jong van geest is).

Laurens schakelen we op regelmatige basis in voor een teamtraining over structuur aanbrengen, samenwerking of gedrag. Ook hebben we Laurens al een aantal keer als individuele coach ingezet, voor degenen die zich zowel op persoonlijk als op zakelijk gebied wilden ontwikkelen. Dit heeft gezorgd voor een prettigere samenwerking wat uiteindelijk weer geresulteerd heeft in een beter resultaat.

Laurens is een hele fijne, rustige persoonlijkheid met een enorme levens- en werkervaring. Hij is een begenadigd spreker en weet op een kalme, intelligente manier zaken uitstekend te verduidelijken. Kan ook snel de vinger op de zere plek leggen. En zet je altijd aan het denken.

Elke keer ben ik weer onder de indruk van zijn passie en kwaliteiten én dat hij op deze leeftijd nog steeds zo gedreven is. Een voorbeeld voor velen!

Overige feedback

Vertrouw, dat de begeleiding goed is en dat de gesprekken in vertrouwelijke sfeer verlopen.

Els Koster

Met name de praktische oefeningen werken voor mij, qua inhoud en vorm.
Daarnaast is het leerzaam van anderen te horen welke ervaringen zij hebben.

Renz Millenaar

Ga hier open in, denk er niet te moeilijk over, laat het op je af komen. Het meeste wordt duidelijk/concreet als je daar eenmaal zit en aan de oefeningen gaat zitten.

Marjolein Witte

Wil jij onder deskundige begeleiding onderzoeken wat voor jou een wending kan zijn in je werk, loopbaan of leven? Dit is de gelegenheid. Het helpt je gedachten, overtuigingen, gevoelens en blokkades tegen het licht te houden. Samen met deelnemers die met gelijksoortige vragen zitten, kan dit voor jou een wending worden.

Cees van de Wal

Denk niet dat er ook maar iets mis is met je en wellicht kan je aan het leven na deze cursus nog meer plezier beleven.

Peter van Doorne

De uitwisseling, het luisteren naar de ervaringen van anderen (goh, zo kan het ook) vond ik leerzaam en inspirerend. En de wijze waarop Laurens ons door de stof leidde logisch en aangenaam.
De sessie tilt je even op uit het alledaagse en biedt je in een aangename en veilige sfeer een goed gesprek over dingen die voor jou van belang zijn of worden.

Liesbeth Bonis
 • De oefeningen over interactie werden echt interessant op het moment dat het eigen beeld werd vergeleken met het beeld dat bij de anderen in de groep bestond. Dan blijkt sprake van discrepanties. Het moment waarin Laurens kort feedback gaf op de beelden die de deelnemers van zichzelf hadden opgesteld gaven direct stof tot nadenken.
 • De sessie biedt de mogelijkheid om op een andere manier te kijken naar wensen en/of verlangens die de loop van je leven kunnen beïnvloeden.
Jan Drapers
 • Wat mij het meest geholpen heeft is jullie kennis en ervaring. Meer nog dan de inhoud vond ik het onderzoeken en doorvragen m.b.t. onze casussen waardevol.
 • De sessie helpt je om bij jezelf naar binnen te kijken, je motivaties en blokkades te herkennen. Je krijgt handvatten hoe je toevalligheden en interactie in kunt zetten om de juiste stappen te zetten om verder te gaan.
Heleen van Egmond
 • Ik zou een 8 geven voor de sessie: een dikke voldoende qua voorbereiding, inhoud en afsluiting.
 • Ik vond het model van soorten interactie heel goed werken: niet alleen ben je bewust van de verschillende types van communiceren, ook raakte ik overtuigd wat bij mij aandacht verdiende en wat nuttig was om aan te werken.
 • Voor toekomstige deelnemers: Sta open voor andermans mening en aanbeveling, en ben bereid tijd vrij te maken voor de gewenste verandering.
Esther Millenaar
 • Ik geef een 10! Jullie hebben de belofte heel goed waargemaakt. Ik kon in een eerste instantie niet goed voorstellen wat soorten aanbod zouden wij mee maken.
 • Ten eerste was het fijn dat een thema goed en compact behandeld werd, zodat wij kunnen op ons concentreren en verdiepen. Ten tweede vond ik de deel interactiecirkel meest leerbaar om er bewust te zijn hoe/wat ik doe.
  Ik kan eigenlijk niet goed bedenken of er iets was wat minder goed werkte. Jammer dat wij niet elkaar volgende week weer zien!
 • Het kan voor iedereen zeer nuttig ervaren worden. Ook voor de mensen die geen loopbaan heeft. Voor iedereen zou deze bijeenkomst zeer nuttig kunnen zijn. Om een gelegenheid voor jezelf te geven om een nieuwe inzichten te krijgen en je patroon te herkennen. Je voelt je empowered!
Kumiko Hirata

Wat een prachtige reis hebben we samen mogen maken. Ik heb een erg waardevolle bijeenkomst mee mogen maken. Waarbij jullie mede reisgenoten waren.
Meer algemeen; ik heb genoten. Jullie zijn beide erudiete mannen die wijsheid willen delen en zelf jong als jullie zijn open blijven staan voor gezamenlijk leren en jullie eigen reis daarin. Niet dominant maar steunend. Bereid om te luisteren en te reflecteren. Raadgevend. Mooie mensen.
Los daarvan geef ik jullie een dik verdiende negen (lijkt wel een spelprogramma).

Ik zou alleen jullie belofte anders omschrijven. Nu garandeer je een resultaat als een product. Mijns inziens zit de meerwaarde van jullie aanpak minder in het product maar juist heel erg in het proces. Wat het mij opleverde was een prachtige reis met jullie. Warm, open, verbonden, menselijk, inzichtgevend, openend, doorreis.

Heb ik als resultaat nieuwe energie om door te gaan? Dat vind ik pretentieus. In mijn geval is energie als energie niet het juiste woord. Ik zou zeggen inspiratie om op reis te gaan. Om zwerver te blijven. Om ont-moeting te blijven waarderen en te organiseren.

Ik wil eigenlijk er niet één specifiek element uit halen. Het totaal van het concept werkt. De gezamenlijkheid van het proces werkt. Het is las genieten van een heerlijk diner samen met dierbaren. Springt er dan één gang uit? Of is het het totale proces. Het totale diner. De totale reis. Wat ik mooi vond dat jullie net zo hard meededen als deelnemer. Dat verbindt. Ik vind het zelf erg prettig dat jullie jezelf ook lerend daarin opstelden. Chapeau.

Ik heb een aantal mensen al verteld over deze reis die ik mocht maken. En dat het tijd geven aan jezelf in een erg prettige omgeving heilzaam is. Dat gun ik iedereen. Kortom zeg ik tegen anderen; ga dit vooral zelf ook eens doen.

Jelle Prins

Mijn rapportcijfer: 10/9.

Eigenlijk heeft het programma op alle onderdelen goed gewerkt.
Met name de praktische oefeningen werken voor mij, qua inhoud en vorm.
Daarnaast is het leerzaam van anderen te horen welke ervaringen zij hebben.

Johan Weseman
Heel veel veranderingen in ons leven, zowel klein als groot, bereiken we door eigen inspanning.

Trail Of Life ondersteunt je in jouw concrete stap naar verandering. We hebben diverse trainingen ontwikkeld die je hierbij kunnen helpen.

Bekijk de trainingen

Uitgelichte blogs

boze man
categorie

Waarom het zo moeilijk is Wilders in het debat te verslaan?

Auteur: Laurens Schrijvers van Zenden
Niet om aan te horen!
categorie

Niet om aan te horen!

Auteur: Laurens Schrijvers van Zenden