mantelzorgfoto moeder en dochter in gesprek
Interactie en beïnvloeding
Auteur: Laurens Schrijvers van Zenden

Hoe bespreek ik het met mijn moeder?

Belangrijke tips voor succes bij een moeilijk gesprek

Zie ook de eerste twee delen van deze coaching casus:

De mantelzorg die Anna aan haar moeder verleende dreigde teveel te worden. De tijd die zij liefdevol aan haar moeder besteedde had haar privéleven zo goed als opgeslokt. Aan het eind van ons vierde coaching gesprek kreeg Anna door wat haar eigen rol daarin geweest was. Door goedbedoeld ook de eenzaamheid van haar moeder weg te nemen was het leven van Anna zelf eenzaam geworden. Daar moest zij echt wat aan doen, anders was de mantelzorg niet vol te houden. Maar hoe moest zij dit bespreken met haar moeder? Ze zag er enorm tegen op.

Huiswerk, tips

Ik gaf Anna wat huiswerk mee:

  • Wat wil je bereiken, voor jezelf en voor je moeder?
  • Wat is je boodschap?
  • Wat wil je uitstralen?
  • Welke (nieuwe) afspraken wil je maken?
  • Wanneer wordt het gesprek naar jouw gevoel een succes?

Ik vroeg haar ook aantekeningen te maken van de antwoorden op deze vragen, zodat zij die kon gebruiken als inhoudelijk scenario voor het gesprek met haar moeder .

Timing

De timing bleek goed uit te komen. Anna en ik hadden zes coaching gesprekken met elkaar afgesproken. Dat betekende dat wij gesprek nummer vijf goed konden gebruiken voor de verdere voorbereiding van het gesprek met haar moeder. Dan konden we in ons laatste coaching gesprek bespreken hoe het gesprek was gegaan.

Voorbereiding

Het huiswerk had Anna enorm geholpen. Zij wist heel goed welke boodschap zij wilde overbrengen en wat zij wilde bereiken. Nu ging het er nog om dat zij het gesprek met haar moeder zo sterk mogelijk ging voeren, qua houding en gedrag. Daarvoor bleek de Interactiecirkel van Cuvelier opnieuw een krachtig hulpmiddel (zie hier).

Resultaat en afronding coaching

Duidelijk opgelucht meldde Anna zich voor ons zesde en voorlopig laatste coaching gesprek.

Zij was heel tevreden met hoe het gesprek was verlopen en dat gold voor zover zij kon inschatten eveneens voor haar moeder.

Ook de resultaten mochten er zijn. Het belangrijkste waren de afspraken over de maximale tijd die Anna bij haar moeder zou doorbrengen (los van eventuele onverwachte en urgente zaken). Het had Anna eigenlijk verbaasd hoeveel begrip haar moeder voor haar pleidooi had getoond. Terugkijkend wist Anna zeker dat haar voorbereiding op het gesprek daar een belangrijke rol bij had gespeeld.

Een tweede belangrijk resultaat was, dat haar moeder nu ook open stond voor andere tijdsinvullingen. Dat hoefde van haar moeder niet op stel en sprong, maar de categorische afwijzing daarvan was voorbij.

Bij ons afscheid bood ik gewoontegetrouw aan dat Anna mij altijd kon bellen als zij in het verloop van de tijd weer even met mij wilde sparren. Tijdens de coaching gesprekken had het thema eenzaamheid even wat aandacht gekregen. We besloten gezamenlijk dat we dat onderwerp maar even zouden laten rusten en dat Anna het initiatief zou nemen voor een eventuele volgende gespreksronde.

Vooruitblik deel 4 van dit blog

Ik had tijdens de voorbereiding aangegeven hoe het toepassen van metacommunicatie behulpzaam kon zijn als het gesprek niet goed ging. Dat bleek niet nodig te zijn geweest, maar in deel 4 van dit blog zal ik toch wat meer vertellen over dit belangrijke sturingsinstrument.

Dat geldt ook voor een aantal leerzame details van de interactie, zoals:

  • Keuzes maken
  • Wat is geven in dit geval

Tempo volhouden, desnoods vertragen

 

Foto: Image by shurkin on Freepik

Over Trail of Life

Trail Of Life ondersteunt je bij het uitstippelen van je route voor Veranderen als voor Interactie en Beïnvloeding. Wil je meer van en over ons weten, neem dan contact op voor de mogelijkheden van 1-op1-, small group- en groepstrainingen.
Je kunt ook direct bellen naar Laurens: 06-1119841.

Heel veel veranderingen in ons leven, zowel klein als groot, bereiken we door eigen inspanning.

Trail Of Life ondersteunt je in jouw concrete stap naar verandering. We hebben diverse trainingen ontwikkeld die je hierbij kunnen helpen.

Bekijk de trainingen