Eeuwige verontwaardiging...
Er is ook op interactie-niveau zoveel te leren van de verkiezingsuitslag
In Nederland èn het buitenland is men in rep en roer over de uitslag van onze verkiezingen, die wat mij betreft verontrustend mag worden genoemd. Met name de verliezers likken nu niet alleen hun wonden maar proberen ervan te leren. Hoe verliepen de debatten? Wie deed het goed, wie niet? Wat vinden we terugkijkend van de strategie? Voor mensen die net zoals ik scherp kijken naar de effecten van interactie was het een feest: wat werkte wel en wat niet? Ik haal er één ding uit dat van belang kan zijn geweest voor de resultaten van de SP.
Eeuwige verontwaardiging? Wat variatie zou kunnen helpen!
Ik hoopte oprecht dat de SP onder leiding van Lilian Marijnissen deze keer wèl winst zou boeken. Maar mijn vrees werd bewaarheid: wie steeds hetzelfde doet moet rekenen op het zelfde resultaat. Dat gold helaas ook voor de eeuwige verontwaardiging waarmee deze lijsttrekker de onderwerpen èn haar concurrenten tegemoet trad.
Slotdebat
In het slotdebat van dinsdagavond gaf Rob Jetten daarop een treffende reactie: “Nu gaf ik je net een compliment, maar toch stort jij weer meteen je gebruikelijke bak azijn over me heen…” Het zou me niet verbazen als Lilian ter verdediging zal zeggen dat ze niet op complimenten zit te wachten. In hun laatste advertentie in de Volkskrant van woensdagochtend (mooie foto van Lilian trouwens) zei de SP zelfs dat ze meer willen dan sympathie. Begrijpelijk vanuit de veranderingen die de SP in ons land wil bereiken. Maar laat de spindokters alsjeblieft wat meer oog hebben voor die persoonlijke sympathie, waarmee de lijsttrekker stemmers moet zien te overtuigen.
Kiezers reageren ook (vooral?) vanuit hun onderbuik
Verontwaardiging over wat er in het land fout gaat, prima. Die mag zelfs heftig zijn. Maar stemmers zijn mensen, en die reageren niet alleen op kwesties van inhoudelijk belang maar zeker ook vanuit hun onderbuik gevoelens. Vertrouw ik deze politicus, vind ik hem of haar sympathiek, zijn vragen die de kiezer zich in de aanloop naar deze verkiezingen meer dan ooit heeft gesteld. Lilian zou in haar interactie met concullega’s wat meer van haar andere kanten kunnen laten zien, zeker op TV. Ze had er ongetwijfeld meer sympathie èn stemmen mee kunnen winnen.
Zie ook: Het Basismodel van Interactie