Groepsfoto 2
Training
Auteur: Laurens Schrijvers van Zenden

Verandernood, hoe kom je als individu tot een doorbraak? (1)

Als je er van enige afstand naar kijkt is ons leven een aaneenschakeling van veranderingen, klein en groot. Sommige veranderingen noemen we “groei”. En ook “leren”. Kijk maar naar de ontwikkeling van onze jeugdjaren. Als overal in de dierenwereld worden we daarbij een handje geholpen. Zo leren we zelf veranderingen aan te gaan. In ons volwassen leven neemt het aantal veranderingen af. We zijn gesetteld en leven in patronen die ons bevallen. We nemen genoegen met de status quo, ook al zijn we er soms niet helemaal gelukkig mee. We hebben immers ook geleerd, dat niet al je verlangens haalbaar zijn.

Mensen die bij Trail Of Life aankloppen voor steun bij een grote verandering in het leven hebben dat ook geleerd: je kunt niet alles bereiken wat je wilt. Maar bij hen is het verlangen naar verandering zo groot dat we spreken van verandernood: dit moet en zal veranderen. Dat is meteen een meerderheidskenmerk van de groep: het willen beëindigen van de huidige ongelukkige situatie. Hun hoofd, hun gedachten zijn er vaak zo vol van, dat ze nauwelijks kunnen vertellen wat ze wèl willen in de toekomst.

Ons trainingsprogramma “Jouw pad naar verandering”

Dit krijgt als eerste aandacht bij ons trainingsprogramma “Jouw pad naar verandering”. In de beproefde zes stappen methodiek van Trail Of Life voor het bereiken van een grote levensverandering gaat het in de kern om jezelf (beter) te leren kennen: wie ben je, wat wil je bereiken en waarom wil je dat bereiken? Bij de eerste stap gaat het om onze steun bij het omzetten van de negatieve ongeluksgevoelens naar een helder, positief beeld van het toekomstverlangen. Dat zorgt al voor de doorbraak, is onze ervaring. Beantwoorden van de What If en What If Not vraag speelt een grote rol.

Waarom moet je zo nodig veranderen, je hebt het toch goed, weet je wel waaraan je begint?

Natuurlijk melden zich bij ons ook deelnemers die al wel precies weten welke verandering ze willen bereiken. Het moet gezegd: die hebben een voorsprong, alhoewel ook bij hen de verandernood groot kan zijn. Ook voor hen is het een bevrijding te kunnen vertellen welke ongelukkige situatie zij willen beëindigen. Zeker in gevallen waarbij de omgeving met onbegrip reageert: waarom moet je zo nodig veranderen, je hebt het toch goed, weet je wel waaraan je begint?
We hebben mooie voorbeelden van het krachtige effect van mogen benoemen waarom je ontevreden bent. Ik denk meteen aan een casus met een groep medisch specialisten van een groot algemeen ziekenhuis. Bij hen introduceerde ik de activiteit “Gelegitimeerd roddelen”, hetgeen werkte als een bevrijding. Maar daarover een volgende keer meer, als het gaat om: hoe kom je bij verandernood als team tot een doorbraak?!

Tot volgende keer dus, en indien van toepassing, geniet van het voetbal!

Over Trail of Life

Trail Of Life ondersteunt je bij het uitstippelen van je route voor Veranderen als voor Interactie en Beïnvloeding. Wil je meer van en over ons weten, neem dan contact op voor de mogelijkheden van 1-op1-, small group- en groepstrainingen.
Je kunt ook direct bellen naar Laurens: 06-1119841.

Heel veel veranderingen in ons leven, zowel klein als groot, bereiken we door eigen inspanning.

Trail Of Life ondersteunt je in jouw concrete stap naar verandering. We hebben diverse trainingen ontwikkeld die je hierbij kunnen helpen.

Bekijk de trainingen