Kennismaking
Training
Auteur: Laurens Schrijvers van Zenden

Pensioen is voor velen de grootste verandering in het leven

Trail of Life ondersteunt mensen bij grote veranderingen, zowel privé als op het werk. Bij pensionering raken die twee gebieden elkaar op een bijzondere wijze. Voor de meesten geldt immers dat het werk op houdt en alleen het privé leven invulling vraagt. Er zijn meerdere onderwerpen die een belangrijke rol spelen, zoals de financiën, het sociale netwerk en het oppakken van activiteiten en hobby’s. Trail of Life richt zich op het allerbelangrijkste: de mentale voorbereiding. Met de juiste mindset verzeker je je immers van een goede start en invulling van je pensioenjaren. Daar werken we aan in onze eendaagse training “Met de goede mindset naar je pensioen”.

Hoe kijken jullie als guides van Trail of Life zelf naar het pensioen?

Laurens, Trail of life Guide

Laurens - Guide van Trail of Life

Ik herinner me nog heel goed dat ik het als jonge vent idioot vond dat je op je 65ste verplicht moest stoppen met werken (dat was toen zo). Dat zegt natuurlijk wel wat:

a. ik wil mijn leven kennelijk zelf kunnen bepalen,
b. werken vond en maakte ik fijn en belangrijk
c. ik dacht toen al dat je als senior veel kunt betekenen voor jongere generaties en de maatschappij.

Tegelijkertijd besef ik dat niet iedereen voldoening weet te vinden in het werkende leven. Ik had geluk. Ik had (bijna) altijd plezier in mijn werk en de laatste jaren (als organisatieadviseur bij KplusV) waren zo fijn, dat ik pas op mijn 70ste met pensioen ging en daarna ook nog op project basis aan het werk bleef. Uit het overdragen van kennis en levenservaring haal ik nog steeds veel voldoening.

Had ik een plan voor mijn pensioen? Niet echt. Vooral doorgaan met leven en leren was denk ik mijn grondhouding. Je neemt jezelf mee in elke nieuwe levensfase. Natuurlijk reflecteer ik met regelmaat op het verloop van mijn leven. Over wat ik daarvan heb geleerd vertel ik je graag meer.

Max, Trail of life Guide

Max - Guide van Trail of Life

Eerlijk gezegd houd ik me nog niet bezig met mijn eigen pensioen. Daarvoor ben ik nog veel te jong. En wat werk betreft, ik sta nog aan het begin van mijn carrière en volg vooral mijn passies.

Ik hoop vurig dat ik net zoals Laurens tijdens mijn pensioen door kan gaan met dingen waar ik blij van word. Ik denk wel dat pensioen een grote verandering in je leven is. En dat je dus kunt leren van eerdere grote veranderingen op je levenspad. Hoe ben ik daarmee om gegaan? Hoe werd ik toen met mezelf geconfronteerd, en hoe ben ik er geslaagd mijn sterke kanten te ontwikkelen en valkuilen te vermijden? Met die lessen en ervaringen verrijk je je zelf. Het doorgeven ervan, bijvoorbeeld in onze Pensioen training, past bij mijn passie om anderen te ondersteunen in hun zoektocht en persoonlijke ontwikkeling.

 

Meer over de training Pensioen

Over Trail of Life

Trail Of Life ondersteunt je bij het uitstippelen van je route voor Veranderen als voor Interactie en Beïnvloeding. Wil je meer van en over ons weten, neem dan contact op voor de mogelijkheden van 1-op1-, small group- en groepstrainingen.
Je kunt ook direct bellen naar Laurens: 06-1119841.

Heel veel veranderingen in ons leven, zowel klein als groot, bereiken we door eigen inspanning.

Trail Of Life ondersteunt je in jouw concrete stap naar verandering. We hebben diverse trainingen ontwikkeld die je hierbij kunnen helpen.

Bekijk de trainingen