Metacommunicatie
Interactie en beïnvloeding, Persoonlijke ontwikkeling
Auteur: Laurens Schrijvers van Zenden

Metacommunicatie

Dit gesprek loopt niet lekker, hè

 

Metacommunicatie

Krachtig hulpmiddel bij een moeilijk gesprek

 

In mijn blogs over mantelzorger Anna kwam het tot een climax: zij moest voor eigen bestwil grenzen stellen aan de hulp die zij haar moeder bood. We hadden dat tijdens de coaching goed voorbereid, zie blogs Klein of groot leed, wat is de vraag achter de vraag? en Hoe bespreek ik het met mijn moeder?

 

Eén van de hulpmiddelen die we tijdens de voorbereiding hadden geoefend was metacommunicatie. Simpel gezegd is dat: communiceren over de communicatie. Oftewel: stilstaan bij het verloop van je gesprek. Het is – mits goed uitgevoerd – inderdaad een krachtig hulpmiddel om een gesprek dat niet lekker loopt weer in goede banen te leiden.

 

Wanneer/hoe pas je het toe?

Soms lopen gesprekken stroef. Juist bij belangrijke gesprekken is het dan van belang metacommunicatie in te zetten. Dat kan leiden tot observaties als:

  • Laten we even stoppen, ik merk dat ik niet echt meer luister…
  • We zijn nu al een tijdje met elkaar in gesprek maar ik heb het gevoel dat we elkaar niet bereiken, herken je dat, wat vind jij?
  • Voordat ik mijn zinnen kan afmaken kom jij al met een reactie…
  • Op alles wat ik naar voren breng krijg ik een neen of ja maar antwoord. Herken je dat?
  • Enzovoort

Je kunt metacommunicatie ook inzetten bij een goed lopend gesprek. Dat kan positief bevestigend werken. Een ondersteunende observatie kan bijvoorbeeld zijn:

  • Wat hebben we een goed gesprek, hè, fijn dat je zo naar me wilde luisteren. Hoe vond jij het gaan?

Uit de voorbeelden blijkt wel, hoe belangrijk het is dat je de ander de metacommunicatie betrekt!

 

Vertragen!

Slecht lopende gesprekken hebben de neiging zich in een steeds hoger tempo af te spelen.

Wees je daar ook zelf van bewust! Vertragen is dan de eerste stap naar verbetering. Dat geeft je ook meer ruimte om stil te staan bij hoe het gesprek verloopt.

 

Direct reageren?

Het gebeurt meermaals dat lezers mij bellen na het lezen van een blog. Zit jezelf in een gespreksronde die moeizaam verloopt en wil je graag een luisterend oor en goede tips?

Bel me: 06-11199841, of neem contact op met Trail of Life.

 

Laurens, 15-4-24

Over Trail of Life

Trail Of Life ondersteunt je bij het uitstippelen van je route voor Veranderen als voor Interactie en Beïnvloeding. Wil je meer van en over ons weten, neem dan contact op voor de mogelijkheden van 1-op1-, small group- en groepstrainingen.
Je kunt ook direct bellen naar Laurens: 06-1119841.

Heel veel veranderingen in ons leven, zowel klein als groot, bereiken we door eigen inspanning.

Trail Of Life ondersteunt je in jouw concrete stap naar verandering. We hebben diverse trainingen ontwikkeld die je hierbij kunnen helpen.

Bekijk de trainingen